RSS dood? Dacht het niet!

RSS verdient een tweede kans! Dat vinden wij bij Fiper. In deze tijd van nepnieuws en internetbubbels op Facebook en andere sociale media, is RSS een prachtige techniek om nieuws te volgen, die nieuw leven ingeblazen moet worden. Daarom hebben we Fiper gebouwd: een gratis gebruiksvriendelijke nieuwsapp, met in de kern een RSS-lezer.

We denken dat het idee achter RSS, eenvoudig artikelen verzamelen van verschillende sites, erg krachtig is. Maar dat het nooit bij het grote publiek is doorgebroken omdat er nog nooit een echt goede, mooie RSS-app is geweest. Daarbij spreekt RSS als naam niet echt aan voor niet-technische mensen. En een rare url van een feed uit een site kopiëren en in een app plakken is ook niet iets waar de gemiddelde Facebookgebruiker voor warm zal lopen.

Fiper heeft de nadelen van de meeste RSS-programma’s niet. Want met hoeveel passie die ook zijn gemaakt, ze zijn vaak nerdy, onhandig, niet altijd even mooi en overzichtelijk. Rond RSS-software is er, als je eerlijk bent, weinig geïnnoveerd. De meeste RSS-lezers zien er nog net zo uit als vijf jaar geleden, toen Google Reader ermee stopte. Dat kan beter!

Andere nieuwsapps

Aan de andere kant heb je apps als Google, Apple, Microsoft Nieuws en Flipboard, die aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Maar die bieden weer niet de flexibiliteit en aanpasbaarheid van RSS-lezers. Probeer dat ene dart-blogje of die schaak-site eens toe te voegen; vergeet het maar! Het aantal media in dit soort apps is zeer beperkt, omdat ze moeten worden aangemeld en goedgekeurd (yuk!).

Fiper accepteert juist alle media die een RSS-feed hebben. Zonder goedkeuring, zonder dat de site zich moet aanmelden bij een machtig bedrijf in de VS. Een beautyblog of een nieuwssite over schaatsen volg je net zo gemakkelijk als een landelijke nieuwssite. Fiper zit dus precies tussen de RSS-lezers en de andere nieuwsapps in.

Algoritmes

Het nieuws dat je leest bij Google en Facebook wordt gestuurd door algoritmes. De bedrijven geven hoog op over de kwaliteiten daarvan. Maar is dat ook zo? In onze ervaring geven de algoritmes je over het algemeen meer van hetzelfde. Heb je een nieuwtje over Trump gelezen? Krijg je meer Trump. Geloof je in klimaatopwarming? Meer stukken over de nadelen van klimaatopwarming. Lees je veel Volkskrant? Meer Volkskrant. Ze zijn helemaal niet gemaakt om jou het beste nieuwsoverzicht te geven, maar juist om je zo lang mogelijk in de app te houden.

Fiper heeft juist een verfrissend eenvoudige tijdlijn, geen uitgeklede selectie. Je bekijkt nieuws uit je favoriete media, die je nauwkeurig kunt selecteren, waarna al het nieuws dat een medium publiceert, in je tijdlijn komt. Simpel en doeltreffend!

Nét even anders

Hoewel RSS voor Fiper dus erg belangrijk is, zal je de term er niet vaak in zien. Het uiterlijk van Fiper is ook heel visueel, zonder gedoe. Daarbij lijkt Fiper (op het web) juist níet op een email-programma, zoals de meeste RSS-lezers. Ook heeft Fiper meer media dan RSS alleen en werkt bovendien met handige standaard-categorieën.

Fiper helpt de gebruiker daarnaast ook met zoeken. Wanneer een feed nog niet in de database zit, gaat Fiper zelf op zoek naar feeds als een gebruiker de gewone url van een nieuwssite invoert. Nét even handiger. Ook is Fiper flexibel: de media, het uiterlijk en de categorieën zijn simpel aan te passen.

Ook gaat Fiper verder in het zoeken van de beste koppen, omschrijvingen en foto’s. Daardoor ziet alles er nét even mooier uit. Een cruciaal verschil, denken wij. Ook werkt Fiper even goed, synchroon, op alle apparaten: iOS, Android, en op de PC en laptop via de browser.

Nieuwsgierig? Download hier gelijk de app:


Toch meer weten? Kijk hier voor alle mogelijkheden.